donderdag 22 maart 2012

De internationalisering van e-reading nadert met rasse schreden

Ik was eergisteren een van de 300 deelnemers aan het e-reading event in Nederland. Uitermate interessant. Er verschenen al heel wat interessante verslagen (zie o.a. http://www.boekenvak.be/nieuws/verslag-van-het-e-reading-tablet-event ). In deze blog wil ik ingaan op mijn belangrijkste conclusies uit het event.
En die conclusie is dat de internationale spelers met rasse schreden hun weg aan het maken zijn in Vlaanderen en Nederland. Wat Apple kan presenteren op het vlak van e-reading via de iPad is genoegzaam bekend. Dat Amazon marktleider is met de Kindle en in de loop van 2012 de Nederlandstalige markt gaat betreden is ook geen groot geheim voor wie de zaken een beetje volgt. Maar wat Google op het event presenteerde met Google Play is toch wel indrukwekkend. Google play gaat de Android Market vervangen en zal een geïntegreerd aanbod bieden van muziek, films, e-boeken en apps. Het is het antwoord van Google op iTunes en de app-store van Apple. Op dit moment enkel operationeel in de VS, maar binnen enkele maanden ook actief in Europa. Google biedt de mogelijkheid om e-boeken te kopen en op gelijk welk toestel te lezen: op je desktop, je tablet en zelfs op een e-reader (behalve de Amazon Kindle uiteraard). Het betalingssysteem is al even eenvoudig als bij Apple: met 2 kliks heb je betaald. Een sterke propositie. Maar ook de grote internationale speler Kobo (recent opgekocht door Japanse Rakuten) heeft een zeer aantrekkelijk aanbod. Zij verkopen mooie, handige e-readers en gaan daarvoor allianties aan met lokale boekverkopers. In Frankrijk is dat met FNAC, in Nederland met Libris. Of de Libris-boekhandels nog veel e-boeken gaan verkopen betwijfel ik sterk, want éénmaal een Kobo-reader aangeschaft, ga je direct vanop je toestel naar de Kobo-shop en klaar is kees. Kobo zet erg sterk in op het sociale karakter van het lezen, met mogelijkheden tot uitwisseling via Facebook, twitter e.d. Je kan ook zien welke andere mensen hetzelfde boek aan het lezen zijn, je kan je eigen leesstatistiek bekijken enz... Deze statistieken kunnen ze ook terugkoppelen naar de uitgevers, wat natuurlijk marketinggewijs erg interessant is. Leuk is ook dat Kobo heeft berekend hoeveel een gemiddeld uurtje e-reading kost: dat komt ongeveer op € 0,5 per uur. Dat biedt natuurlijk mogelijkheden voor verhuurmodellen en voor Spotify-achtige applicaties binnen Kobo.
Kortom: Google, Amazon, Apple en Kobo, deze vier grote internationale spelers zullen in de loop van 2012 de digitale lezer gaan bewerken met hun aantrekkelijke toestellen en systemen. 
Wat kan de lokale boekhandel hier nog tegen beginnen?
Je moet als boekhandel een totaal andere koers gaan varen. En daarover hield Michaël Van Everdingen van LG Europe een zeer interessante presentatie. De boekhandel moet gaan inzetten op genot. Hij moet de digitale informatie binnentrekken in zijn winkel en deze gebruiken om de klant een groter genot te bieden binnen zijn winkel. Hij moet sterker inzet op zijn lokale binding met de lokale lezer en deze via alle mogelijke kanalen van sociale media tot een fan maken, zodat men eerder zal kiezen voor de lokale boekhandel dan voor de grote internationale spelers. Boekverkopers moeten ook meer cultuurverkopers worden, want de omzet die men gaat verliezen aan de grote jongens, die moet je terugvinden bij andere cultuurproducten. Geen gemakkelijke opgave. Maar vanuit Boek.be zullen we ook deze piste maximaal ondersteunen. De grote spelers proberen te bekampen op hun terrein heeft tot geen zin. Je moet het terrein verleggen naar de lokale community en daarmee je banden versterken als speler in het lokale culturele leven. Op dat terrein heeft de boekhandel nog een toekomst. Wellicht zullen er minder overeind blijven, maar er blijven maar weinig keuzemogelijkheden over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten