dinsdag 19 november 2013

Q3: het slechtste kwartaal van 2013, ook in Vlaanderen

GfK wist enkele dagen geleden in Boekblad te melden dat het derde kwartaal van 2013 "het slechtste kwartaal van het jaar was voor de algemene boekenmarkt". In Nederland daalde in deze periode de verkoop met 8,4% in omzet en met 11,2% in afzet. Is dit ook het geval in Vlaanderen?

Als we de cijfers van de Vlaamse boekenverkoop bekijken, dan zien we een gelijkaardige tendens als deze in Nederland. In Vlaanderen is de boekenverkoop in het derde kwartaal gedaald met 8%  in omzet en met 8,8% in afzet. De daling in de boekensector in het derde kwartaal is veel groter dan de daling die GfK meldt voor het geheel van de Belgische non food retail. Voor de non food zitten we op een negatieve groei van -1,6% ten opzichte van 2012. De moeite waard om te zoeken naar de dieperliggende oorzaken.
Wat onmiddellijk opvalt in de cijfers van Q3 2013 is de enorme daling van de verkoop in de top 10. De verkoop van de 10 beste lopende titels in Q3 2013 is met niet minder dan 44% verminderd in omzet en met bijna 60% in afzet. Vorig jaar werd de top 10 gedomineerd door de Vijftig Tinten trilogie die in het Q3 van 2012 op zich al goed was voor 7% van de totale omzet van de boekenverkoop in die periode.
Als we de omzet van de boekenverkoop in Q3 2013 bekijken minus de 10 top en deze vergelijken met dezelfde periode in 2012, dan is de daling veel minder en beperkt deze zich tot -3,6%. Het is duidelijk dat de toppers van dit jaar (Inferno van Dan Brown en Uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini) het lang niet zo goed doen dan de toppers in 2012. De Vijftig Tinten trilogie zorgde dan ook een uitzonderlijke verkoop die zich niet elk jaar manifesteert.
Hoopgevend is wel dat in de week van de Boekenbeurs de boekenverkoop is gestegen met  0,9% ten opzichte van dezelfde week van vorig jaar. Het toont de enorme publicitaire kracht die de Boekenbeurs uitoefent op de totale promotie en verkoop van het boek in Vlaanderen. Tot vandaag kent de boekenverkoop een daling van - 2,3% ten opzichte van vorig jaar. Hopelijk zet de tendens van de Boekenbeursperiode zich door in de eindejaarsverkoop en kunnen we het jaar op dit niveau afsluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten