donderdag 15 december 2011

Verlaging btw op e-boeken is dringend nodig!

Luxemburg is van plan om het btw-tarief voor e-boeken te verlagen tot 3 procent. Dit kan grote gevolgen hebben voor iedereen in België die e-boeken verkoopt. In de EU vallen op dit ogenblik digitale boeken, kranten en tijdschriften onder het standaard btw-tarief dat veel hoger ligt. In België is dat 21% en in Nederland 19%. Volgens de Europese regels geldt echter het BTW-tarief van het land waarin een product verkocht wordt. Het komt er dus op neer dat voor elk bedrijf dat e-boeken verkoopt vanuit Luxemburg het lage tarief geldt.
Amazon en Apple hebben bijvoorbeeld in Luxemburg al kantoren. Als België niet snel dezelfde richting op gaat, dan worden de Nederlandstalige e-boeken die je nu bij Apple kan kopen meteen 18% goedkoper. Om concreet te zijn: een e-boek dat je nu overal 15 € betaalt, zou je dan bij Apple voor 12,23 € kunnen aankopen. Binnen enkele maanden komt wellicht ook Amazon op de markt in België en dan kan je het als e-boekverkoper wel schudden.
Boek.be dringt al enige tijd aan om het btw-tarief op e-boeken te verlagen. Maar nu we over een federale regering èn een nieuwe Minister van Financiën beschikken, kan er wel degelijk wetgevend werk worden geleverd om deze dreigende catastrofe te ondervangen.
Momenteel betalen consumenten in de EU-lidstaten het lage btw-tarief (6% in België) voor fysieke boeken en tijdschriften terwijl het hoge btw-tarief geldt voor de digitale versies. In Luxemburg bedraagt het normale btw-tarief 15 procent. Daarnaast bestaan er verlaagde tarieven van 6 en 3 procent. Het 3-procenttarief dat momenteel onder meer geldt voor boeken en tijdschriften gaat waarschijnlijk eveneens gelden voor e-boeken.
Vorige maand (november 2011) stemde het Europees Parlement in met een resolutie over het verlagen van het btw-tarief op digitale cultuurgoederen. Zolang deze regelgeving op Europees niveau niet doorgevoerd wordt, kan het verkopen van e-boeken vanuit Luxemburg een flink prijsvoordeel opleveren. Voor de consument is dit mooi meegenomen, maar de boekensector in ons land wordt hiermee met een gigantische concurrentieel nadeel opgezadeld. De tijd om in te grijpen dringt.
Bron:  http://www.ereaders.nl/15121102_laag_btw-tarief_luxemburg_grote_gevolgen_voor_ebookmarkt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten