Het voorbije weekend ben ik een kijkje gaan nemen op de Boekenmarkt die Lannoo samen met boekhandel 't Oneindige Verhaal organiseerde in mijn thuishaven Sint-Niklaas. Het is de eerste keer dat in een zo ruime boekenmarkt van verramsjte boeken bezocht.Er lagen naast stapels boeken van uitgeverij Lannoo ook nog boeken van uitgeverij Meulenhoff en van Baeckens books. Boeken die vaak amper een jaar oud zijn en er splinternieuw uitzien.
Als boekenliefhebber en boekenkoper is dit natuurlijk een schitterende zaak. Voor een prikje (drie, vijf of negen euro) kan je prachtige boeken kopen die absoluut nog niet verouderd zijn. Het resultaat was dat ik met twee volle zakken boeken naar huis ging en slechts een vijftigtal euro armer was.
Als boekenvakker fronste ik toch wel mijn wenkbrauwen. Kannibaliseren we op deze manier niet de normale boekenverkoop? Is dit de manier waarop we als boekensector met overproductie moeten omgaan? Moeten we er niet eerder naar streven om de overproductie tot een minimum te beperken?
De vraag stellen, is ze meteen ook beantwoorden. Met de huidige druktechnieken en printing on demand moet het toch mogelijk zijn om de overschotten tot een minimum te beperken. Zeker als men als een uitgeverij zelf over een drukkerij beschikt en alles in eigen huis drukt. Het gevaar ontstaat dat men bij boekenkopers de reflex gaat ontwikkelen om enkele maanden te wachten om het boek te kopen, tot wanneer het in het ramsjcircuit terechtkomt.
Het is natuurlijk positief dat een uitgever de lokale boekhandel betrekt bij de organisatie voor zo'n boekenuitverkoop. Op die manier pikt de lokale boekhandel ook nog een graantje mee van deze handel. Maar of we als boekenvak op langere termijn baat hebben bij zo'n massale uitverkopen, betwijfel ik ten zeerste.